چرخش اولویت ها در ۳ نشست خبری رئیسی؛ از تکرار وعده های جذاب تا اصرار بر آمارهای اشتباه
مرور سه نشست خبری ابراهیم رئیسی با خبرنگاران از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ حکایت از آن دارد که در نشست اول وعده های انتخاباتی تکرار شده اند و در نشست آخر از کنار سوالات اقتصادی مهم با ارائه پاسخ های مبهم عبور شده است.
رسول سلیمی: سومین نشست خبری رئیس جمهور با رسانه ها در حالی برگزار شد که از ۱۸ رسانه دعوت شده به این نشست خبری، ۱۰ رسانه حامی دولت بودند و در این میان سهم رسانه های اصلاح طلب و مستقل فقط ۳ روزنامه شرق، روزنامه آرمان امروز و خبرآنلاین بود.
اولین نشست خبری با تم وعده های اقتصادی جذاب
ابراهیم رئیسی بعد از پیروزی در انتخابات ۱۴۰۰، در جریان اولین نشست خبری با رسانه ها که چهار روز بعد از انتخابات برگزار شده بود، گفته بود «کالاهای اساسی اولویت ماست و باید ارتباط سفره مردم با دلار و خارج از کشور را قطع کنیم.» او همچنین درباره توافق جامع تر با امریکا گفته بود «مسائل منطقه ای و مسائل موشکی قابل مذاکره نیست.»
رئیس دولت سیزدهم در آن نشست که گمانه زنی ها درباره اعضای کابینه، یکی از موضوعات محوری خبرنگاران بود، وعده داده بود «سامانه ای را معرفی می کند تا همه آحاد مردم مدیران مورد نظر خود را معرفی کنند». سامانه ای که برای آن آدرس اینترنتی «https://yaran.raisi.ir/managers» اعلام شد اما فعالیت آن در سال اول دولت متوقف ماند.
رئیسی در آن روزها وعده داد «اعتماد مردم به بازار سرمایه را باز می گردانیم و بورس را عمیق می کنیم.» مرور پاسخ های رئیس جمهور در اولین نشست خبری از اولویت مبارزه با فساد، ایجاد اشتغال و ساخت مسکن خبر می داد.
منتخب مردم در پایان اولین نشست خبری خود وعده داده بود «سیاست داخلی ما بهبود کسب و کار و شرایط معیشتی خواهد بود. نظام اداری کارآمدی را رقم خواهیم زد نیروهای کارآمد، انقلابی و فساد ستیز را روی کار خواهیم آورد و حتما شرایط این روزها را تغییر خواهیم داد.»
دومین نشست خبری با تم پاسخگویی به انتقادات و تکرار وعده ها
اما دومین نشست خبری ابراهیم رئیسی، یک سال بعد و مقارن با هفته دولت برگزار شد. تاکید رئیس دولت سیزدهم بر دیدارهای مردمی در جریان سفرهای استانی، پاسخی بود به منتقدان که تعدد سفرهای استانی را نشانه حل مسائل استان ها ارزیابی نمی کردند. اما رئیس جمهور در پاسخ به منتقدان، اولین رویکرد دولت را «میان مردم بودن» توصیف کرد و گفته بود «ما باید از نزدیک مردم را ببینیم و مسئله و مشکل آنان را بیابیم و برای حل مشکل تلاش کنیم.»
رئیسی در همان نشست، دومین و سومین رویکرد را «عدالت محوری» و «مبارزه با فساد» عنوان کرد و با ابراز امیدواری نسبت به بهبود شرایط در آینده گفته بود «ساعتی بر من نمی گذرد که معیشت مردم برایم مهم نباشد.» رئیسی برای نمونه به توجه دولت سیزدهم به معیشت هنرمندان و تفاوت محسوس توجه دولت سیزدهم به هنرمندان نسبت به دولت های قبلی اشاره کرد.
رئیسی در آن نشست با تکرار وعده ساخت دو میلیون مسکن در سال، درباره چگونگی تحقق این وعده گفته بود «مسکن زمین میخواهد، که در حاشیه شهر زمین دولتی وجود دارد، دوم تسهیلات و سوم مصالح است که مشکلی در آن نداریم و تسهیلات هم در اختیار دولت است و کار آن آغاز شده و در دست ساخت در بخشهای مختلف کشور است.»
برجام و رفع تحریم ها از دیگر محورهای مهم دومین نشست خبری رئیس جمهور در سال ۱۴۰۱ بود که رئیس دولت درباره آن گفت «قرارگاهی برای خنثی سازی تحریم ها تشکیل دادیم که مسئولیت آن با معاون اول است.» این در حالی است که تاکنون گزارشی از عملکرد این قرارگاه منتشر نشده است.
ابراهیم رئیسی در دومین سال حضورش در پاستور به وعده خود برای اینترنت رایگان اشاره کرد و گفته بود «اینترنت برای سه دهک اول دسترسی رایگان شده و تا پایان دولت سرعت اینترنت را حداقل ده برابر می شود»
رئیس دولت سیزدهم در قسمت دیگری از نشست سال ۱۴۰۱ با خبرنگاران، بدون اشاره به نقش چین و امریکا در خاورمیانه تاکید کرده بود «گفتوگوهای ایران و عربستان، درونمنطقهای و بدون دخالت بیگانگان و درباره مسائل منطقه دنبال میشود. ما حضور بیگانگان در منطقه را امنیتساز نمیدانیم، بلکه مشکلساز میدانیم.»
نشست خبری سوم بدون رفع ابهامات و بی توجهی به اتفاقات تلخ دانشگاه
شهریور ۱۴۰۲، سومین نشست خبری ابراهیم رئیسی در آغاز راه سومین سال حضورش در پاستور برگزار شد. رئیس جمهور در این نشست بدون پاسخگویی به ابهامات و انتقادات درباره آمارهای غلط دولت در حوزه اقتصادی، بخشی از آن آمارها از جمله آمار تورم را تکرار کرد.
رئیس قوه مجریه با اشاره به اینکه «تورم در کشورهای دیگر هم وجود دارد» ادامه داد «اینها هست و طبیعتاً با تلاش و پیگیری میتواند وضعیت متفاوت شود»
اوج موضع گیری های ابراهیم رئیسی در این نشست در واکنش به اتفاقات روزهای اخیر و سلسله اخراج های اساتید دانشگاه های کشور بود. درحالیکه انتظار افکار عمومی از رئیسی آن بود که موضع انتقادی درباره موج اخراج بگیرد اما رئیسی با مُهر تایید زدن بر ارتباط بین این اخراج ها با اعتراضات سال گذشته تلویحا از نوع برخوردهای صورت گرفته حمایت کرد و گفت «در خصوص قضایایی که اتفاق افتاد برخی دچار غفلت شدند و آنها را باید آگاه کرد که دچار غفلت نشوند.»
پاسخ رئیس جمهور به سوالی درباره پول های بلوکه شده ایران هم جنجال برانگیز شد. رئیسی در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه آساهی ژاپن که از او پرسید برنامه ایران برای آزادی حدود یک میلیارد و نیم دلار دارایی مسدودی ایران در ژاپن چیست، گفت؛ «توصیهمان به دولت ژاپن این است که مستقل زندگی کند. ما پول بلوکه شده ظالمانه را فقط در کره داشتیم و پول بلوکه شدهای در کشورهای دیگر نداریم.» ادعای تعجب برانگیز که پیشتر هم از سوی وزیرخارجه مطرح شده بود و با پاسخ عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی دولت روحانی روبرو شده بود که در توئیتی تاکید کرده بود؛ «اگر این حرف درست باشد، یعنی در حال حاضر چندین میلیارد دلار ارز در اختیار دولت سیزدهم قرار دارد.»
سوال روزنامه همشهری از عدم تاثیر اقدامات دولت در زندگی مردم، از معدود سوالات انتقادی رسانه های نزدیک به دولت بود که رئیسی در پاسخ به آن گفت «اقداماتی که دولت انجام میدهد همه در جهت تاثیرگذاری بر معیشت مردم است. قیمتها حتماً تاثیرگذار است»
تکرار مواضع رئیس جمهور در سومین نشست خبری با خبرنگاران در حالی با عبور رئیس دولت از کنار سوالات مهم در حوزه اقتصاد و سیاست خارجی همراه بود که فعالان رسانه ای تصور می کردند رئیس دولت در آغاز راه سال سوم دولت سیزدهم، خبر مهمی برای بهبود معیشت مردم دارد. این موضوع از آنجا اهمیت دارد که سال ۱۴۰۲ از سوی رهبرانقلاب سال «مهار تورم و رشد تولید» نامگذاری شده اما ابراهیم رئیسی در این نشست از برنامه جدیدی برای تحقق شعار سال، در هفته دولت رونمایی نکرد.
۲۷۲۱۳
دیدگاهتان را بنویسید