سد تنگ سرخ، راه عبور از تنش شدید آبی در بویراحمد+ فیلم
یاسوج- توازن- هم اینک بالای ۲۵۰ روستا، ۱۸ شهر و مناطق مختلف عشایری استان دچار تنش شدید آبی هستند و میانگین بارش ها هم حدود ۵۳ درصد در سال زراعی جاری کاهش یافته است و مسئولان و کارشناسان معتقدند که در چنین شرایط سختی اجرای طرح های بزرگ تامین منابع آبی پایدار همچون سد تنگ سرخ بویراحمد باید در اولویت برنامه ها و راهکارهای عملی متولیان امر قرار گیرد.
سد خاکی تنگ سرخ که با هسته رسی در کهگیلویه و بویراحمد درحال ساخت است، ۶۶,۵ متر ارتفاع و ۹۱۷ متر در ناحیه تاج، طول خواهد شد و ظرفیت ذخیرهسازی ۱۲۵ میلیون متر مکعب آب را دارد. این سازه آبی پروژه ای مشترک بین استان های کهگیلویه و بویراحمد و فارس است که براساس مطالعات انجام گرفته میزان آبی که سالانه از آن عبور می کند ۳۰۰ میلیون متر مکعب پیش بینی شده است.
سد تنگ سرخ می تواند ۱۵۷ میلیون متر مکعب در سال تامین آب داشته باشد ک از این میزان ۵۶ متر مکعب آن برای آب آشامیدنی شهر شیراز و ۱۰۱ میلیون متر مکعب آن سهم استان کهگیلویه و بویراحمد است.
این سد از سال ۱۳۹۰ کلنگ زنی شد و تا سه سال گذشته کمتر از ۱۰ درصد پیشرفت داشت اما اکنون و با حمایت ها و پیگیری ها اجرای کار با سرعت و شتاب بسیار بیشتری در حال انجام است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد گفت: این استان با دارا بودن بیش از ۱۱ میلیارد مترمکعب بارش سالیانه و نیز ۸.۵ میلیارد مترمکعب رواناب از جمله استان های شاخص کشور در پتانسیل آبی است.
آرش مصلح افزود: این حجم بارش اغلب در چهار ماه سال اتفاق می افتد و در هشت ماه دیگر که بیشترین مصرف آب شرب، صنعت و کشاورزی وجود دارد شاهد کمترین بارش و یا عدم وجود هر گونه بارش در بیشتر نقاط استان هستیم. کهگیلویه و بویراحمد معروف به سرزمین چشمه سارها و رودخانههای وحشی با وجود میزان بارندگی دو برابر میانگین کشوری مردم شهرهای مختلف آن به ویژه یاسوج مرکز استان، با کم آبی و بی آبی دست و پنجه نرم می کنند.
وی ادامه داد: یکی از بزرگترین و مهم ترین طرح های استان سد تنگ سرخ است که حدود ۱۱ سال به صورت لاک پشتی و با مشکلات اعتباری دست و پنجه نرم می کرد اما در دولت قبل توجه ویژه ای به آن شده است که امید است در دولت جدید نیز با نگاه ویژه استمرار داشته و ادامه خواهد یافت.
وی با بیان اینکه بخش عمدهای از محدوده مخزن سد تنگ سرخ در تملک کشاورزان و اهالی منطقه قرار دارد، ادامه داد: مهمترین مشکل در تملک اراضی موجود اختلافات مربوط به تداخل اسناد با منابع ملی و نیز بستر رودخانه است که با درایت و مصوبهای که اکنون انجام شده تلاش میکنیم این مشکل رفع شود.
مصلح افزایش تصویب ۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار، چهار هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال تخصیص آن در سه سال اخیر، تکمیل مطالعه سامانه انتقال و انجام مراحل نهایی مجوز ماده ۲۳ آن، انتخاب مشاور مطالعه و طراحی تصفیه خانه بزرگ آب شرب سد، احداث جاده جایگزین، خرید ابزار دقیق سد، جابه جایی دکل های برق، فیبر نوری از محل ساختگاه، شروع عملیات ژئوتکنیک، آغاز عملیات اجرایی تونل آب بر و تملک بخشی از اراضی به میزان یک هزار میلیارد ریال را از جمله اقدامات شاخص سالهای اخیر برشمرد.
وی با بیان اینکه از سال ۱۴۰۱ تاکنون بیش از ۷۰۰ میلیارد تومان برای اجرای این طرح هزینه شده است، افزود: تاکنون حدود ۱۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی و باغی منطقه تملک شده است.
مصلح خاطرنشان کرد: این پروژه هماکنون به طور کلی ۴۲ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و بدنه سد به تنهایی با پیشرفت ۶۶ درصدی در حال تکمیل است.
وی ادامه داد: تنها در سال گذشته ۱۲ درصد و در سه سال اخیر در مجموع ۲۸ درصد از عملیات اجرایی طرح انجام شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد از پیشبینی اعتبار ۵۵۰ میلیارد تومانی برای ادامه طرح در قانون بودجه سال ۱۴۰۴ خبر داد و گفت: این اعتبار شامل احداث سامانه انتقال، جاده دسترسی، تملک اراضی و نصب تجهیزات ابزار دقیق خواهد بود.
مصلح با اشاره به اینکه هماکنون ۱۱ جبهه کاری فعال در محل پروژه وجود دارد، افزود: بیش از ۲۵۰ نفر نیرو با بهرهگیری از ۸۰ دستگاه ماشینآلات سبک و سنگین در حال فعالیت مستمر هستند.
وی با بیان اینکه حفاری تونل آببر سامانه انتقال نیز از طول اولیه ۲۰۲ متر به ۱۲۶ متر رسیده است، گفت: گالری اصلی سد نیز تا پایان تیرماه تکمیل خواهد شد.
به گفته مصلح، اجرای سامانه انتقال این طرح از خردادماه امسال آغاز میشود. این سامانه پس از دریافت مجوز ماده ۲۳ و تأمین اعتبار اولیه ۱۰۰ میلیارد تومانی وارد مرحله اجرایی شده است.
وی همچنین اعلام کرد: برای این سد، احداث تصفیهخانهای در نظر گرفته شده که جمعیتی معادل ۳۰۰ هزار نفر را پوشش خواهد داد و هماکنون مطالعات اولیه آن رو به پایان است.
سهم برکات و مزایا سنگین از معایب
دادستان عمومی و انقلاب یاسوج هم گفت: با توجه به بررسی های انجام شده و بازدید میدانی از بخش های مختلف پروزه از پیشرفت و شتاب خوبی برخوردار است.
موسویان یادآور شد: بر اساس بررسی های انجام شده سهم برکات و مزایای سد تنگ سرخ برای منطقه و شهرستان بویراحمد بسیار پربارتر و سنگین از معایب ان است و یکی از پروژه های بزرگ و با بهره وری فراوان برای مردم محسوب می شود.
وی گفت: اگر چه فرآیند اجرای این سد باغ های زیادی از مردم و زمین های کشاورزی و میراث تاریخی آنها و مشکلاتی را برای اهالی منطقه تنگ سرخ به وجود اورد اما در عوض این سد در دراز مدت می تواند شهرستان بویراحمد و ساکنان زیادی را از خطر و بحران بی آبی نجات دهد و ضمن آنکه برکات فراوانی برای کشاورزان منطقه به دنبال خواهد داشت.
وی ابراز داشت: باید به منافع و مزایای فراوانی که این بزرگ برای استان و منطقه به ویزه شهرستان بویراحمد دارد اندیشید.
موسویان تصریح کرد: بر خلاف انچه در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی در خصوص معایب این سد گفته می شود با انچه در صحنه میدان و عمل می بینیم تفاوت فاحشی دارد.
وی بیان کرد: بر اساس گزارش های رسمی بالای ۷۲ درصد آب این سد برای مصارف شرب، کشاورزی و صنعت شهرستان بویراحمد است.
سد تنگ سرخ راهی برای عبور از تنش شدید آبی
محمد بهرامی نماینده مردم شهرستان های بویارحمد، دنا و مارگون در مجلس شورای اسلامی هم گفت: هم اینک و بر اساس گزارش های رسیده بالای ۲۵۰ روستا و ۱۸ شهر و مناطق مختلف استان دچار تنش شدید ابی استف خطر خشکسالی به شدت استان را تهدید می کند و مردم در بیشتر روستاها و عشایر از بی آبی رنج می برند و ما باید بتوانیم روی موضوع اجرای طرح های بزرگ تولید منابع آبی پایدار سرمایه گذاری کنیم.
وی تصریح کرد: هم اینک باید کمک کنیم و برای رفع چالش تنش آبی در سطح استان اقدام های لازم را برای تسریع در اجرای کامل پروژه سد تنگ سرخ انجام شود.
بهرامی عنوان کرد: در کنار این سد مزایایی وجود دارد که نفع آن برای همین مردم است. خیلی از همنوعان ما در شهر شیراز هستند و ما نمیتوانیم نسبت به آنها بیتفاوت باشیم.
وی تاکید کرد: البته باید تلاش کنیم مردم این منطقه به حقشان برسند، مردم این منطقه از تملک اراضی خود گلایه دارند که این مهم پیگیری می شود.
بهرامی افزود: در کمیسیون انرژی نیز کمیتههای فرعی برای ساخت سدها وجود دارد و تلاش می شود اعتبارات لازم برای ساخت سد و مسئله ماده ۲۳ خط انتقال به شهر یاسوج را اخذ کنیم.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: ما با قاطعیت از اجرا و ادامه این سد بزرگ آبی حمایت خواهیم کرد و تا حصول نتیجه نهایی و آبگیری سد باید تمامی موانع موجود بر سر راه اجرای آن مرتفع شود.
وی گفت: آبگیری این سد که قرار است تا سال ۱۴۰۵ اجرایی شود می تواند تا حد قابل ملاحظه ای برای رفع تنش های شدید آبی در منطقه کمک کند.
پیش بینی حدود هفت هزار میلیارد ریال برای سامانه انتقال آب
فرماندار بویراحمد گفت: سامانه انتقال آب به شهر یاسوج اهمیت زیادی دارد و باید این موضوع بهطور جد پیگیری شود. حدود ۲۴ کیلومتر سامانه انتقال آب از سد تنگ سرخ به شهر یاسوج است که چهار و نیم کیلومتر هم تونل دارد. پیش بینی اعتبار برای این سامانه حدود هفت هزار میلیارد ریال است.
منوچهر محمدی تاکید کرد: مطالعات سامانه انتقال آب سد تنگ سرخ به یاسوج انجام و کارهای فنی آن در استان صورت گرفته و برای اخذ ماده ۲۳ به سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور ارسال شده است.
وی بیان کرد: این طرح بعد از اخذ مجوز ماده ۲۳ تامین اعتبار و به مناقصه خواهد رفت.
فرماندار بویراحمد تاکید کرد: همچنین تصفیه خانه ای در انتهای شهر یاسوج هم برای این طرح پیش بینی و مطالعات تصفیه خانه بزرگ یاسوج متصل به آب شرب سد تنگ سرخ هم آغاز شده است.
محمدی اضافه کرد: سد به مرحله حساس و مهمی رسیده است و قراردادها باید ویرایش و بازنگری شود. بنیاد مسکن نیز باید تسطیح زمین برای روستاهای اطراف را انجام دهد.
با هدف بررسی مشکلات سد تنگسرخ و نظارت بر عملیات اجرایی این پروژه عظیم آبی ، ظهر روز شنبه نماینده مردم بویراحمد دنا و مارگون در مجلس شورای اسلامی ، دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد
دیدگاهتان را بنویسید